Är det dags att införskaffa sig nya däck till bilen eller motorcykeln? Det är svårt att avgöra vilka däck som passar bäst och vad som är viktigt att tänka på när man ska köpa splitter nya. Här hjälper vi dig på traven!

Däcken är den viktigaste delen på bilen, förutom bromsen. Därför är det viktigt att man har fräscha och väl fungerande däck när man rör sig runt på vägarna. Det är inte roligt en vintermorgon att köra iväg med dåliga däck utan fäste, eller med fel sommardäck som får bilen att sluka bränsle. Därför är det viktigt att man tar rätt beslut när man ska välja däck inte snålar.

Det finns många återförsäljare av däck på marknaden där sortimentet är väldigt stort, som till exempel https://www.dack365.se/. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken typ av däck som passar just ditt fordon och vad man bör tänka på när det kommer till sommar- och vinterdäck.

Riktlinjer vid val av däck enligt Motormännen:

  • Snåla inte! Det är livsviktigt med ett par bra däck, både under sommar och vinterhalvåret.
  • Kontrollera priset noga innan du bestämmer dig för ett köp. Priset kan skilja sig väldigt mycket beroende på vilket tid på året du tänkt köpa däcken, men också beroende på vilken leverantör du väljer att köpa ifrån.
  • Tänk lite miljövänligt och välj lättrullade däck. Kontrollera även däcktrycket regelbundet för att vara säker på att bilen drar minimalt med bränsle.
  • Däcken med största mönsterdjup ska sitta bak.

Regler för däckbyte

Vid varje säsongsbyte är det lag på att även byta däck på bilen. Detta för att du och din bil ska köra säkert på vägarna, men också för att slitage och miljöpåverkan ska bli så minimal som möjligt.

Vinterdäcken måste vara på mellan den 1 december och den 31 mars varje år om det är vinterväglag. Om Polisen avgör att det inte är vinterväglag är det sommardäck som råder. Dubbdäck är tillåtna att använda mellan den 1 oktober och 15 april.

Mönsterdjupet på sommardäcken ska vara minst 1,6 millimeter för att bli godkända. Men för att vara på den säkra sidan bör det vara mer.

Vid däckbyte är det viktigt att du förvarar däcken i en sval, torr och mörk miljö. Detta för att däcken ska behålla sin kvalitet så bra som möjligt.