Precis som med flyttfåglar har begagnade bilar som körts i Sverige tendens att ge sig iväg söderut under den kyliga årstiden. Nej, skämt å sido, men det har faktiskt framkommit att våra begagnade bilar är attraktiva på den utländska marknaden och säljer som smör. De anses vara i gott skick och prisvärda på samma gång, tack vare den svenska kronans försvagning.

Begagnade bilar från Sverige står högt i kurs i andra länder. Bara sedan 2014 har bilförsäljningen av just denna grupp bilar ökat med hela 145 % – och siffrorna skjuter i höjden ännu mer. Från början var det enbart bensinbilar, men numera hör också dieselbilar hit. Detta innefattar inte bara svenska märket Volvo med underhållsfri teknik, utan också Volkswagen och Audi med flera.

“Svenska”, begagnade bilars attraktionskraft

Hur kommer det sig att de begagnade bilarna står sig och inte anses som avdankade, gamla plåtburkar som är färdiga för skroten? För det första tar svenskar väl hand om sina bilar och lämnar dem i gott skick till nästa köpare. Men den största anledningen, enligt experter, är att de är prisvärda gentemot den förstärkta euron. Tack vare den enkla åtkomsten via internet, så kan utländska köpare välja och vraka mellan ett antal märken. Volvo är det vanligaste men Audi, Renault och Volkswagen ligger inte långt efter.

Men var kommer då köparna ifrån, kan man undra. Östeuropa och Centraleuropa verkar vara stammisar när det gäller begagnade bilköp, vilket gör att priset antas ha störst betydelse. Centraleuropeiska bilmärken finns det ju gott om på hemmaplan för dessa personer, kan man tycka. Dock ökar även försäljningen här hemma av begagnade bilar.

Så frågan är om denna uppåtgående trend kommer att ta en ny vändning? Svaret på den frågan är ännu obesvarad. Dock är det troligt att så länge euron håller sig i ett förstärkt läge och kronan helt plötsligt inte gör en totalomvändning (vilket förr eller senare förmodligen kommer att ske), så kommer begagnade bilar från Sverige fortsätta att åka på jorden-runt semester när de har gjort sitt här hemma.