Att byta däck är långt ifrån något som är svårt, men visst behöver man ha koll på hur man gör för att däcken ska vara säkra att åka på. Här är några enkla däckbytartips att ta till sig!

Har du köpt nya däck och ska svida om från de gamla till de nya? Då är det bra att ha koll på hur du gör för att bytet ska bli rätt och däcken blir säkra att åka på. För visst har du väl koll på att det till exempel är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck efter den 15 april ifall det inte är vinterväglag längre, och sedan ska sommardäcken bort innan 1 december vilket är sista dagen att byta. Men detta är bara ramarna. När det kommer till själva bytet och däcken finns andra saker att tänka på. Till exempel skriver Vi bilägare såhär:

”Polisen förespråkar att de däck som har det största mönsterdjupet bör vara monterade bak på fordonet, eftersom det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.” läs mer på deras hemsida här.

Annat att tänka på när det kommer till mönsterdjup, oavsett vinter- eller sommardäck, är att rekommendationen är att djupet ska vara minst 3 millimeter – så kolla så dina däck inte är för slitna om du byter mellan gamla däck vid däckskiftet och inte har köpt nya. Vid bytet bör du stå på plan mark eller vara i en gör-det-själv-hall där du får tillgång till rätta verktygen och har bilexperter nära ifall du behöver hjälp till exempel.

Efter däckbytet

Något som kan vara bra att känna till när du har bytt däck på bilen är att bultarna de sitter fast med måste efterdras. Detta ska göras när du kört några kilometer med bilen eftersom bultarna lossnar lite efter första dragningen då de inte ska skruvas åt för tight. Om du inte efterdrar dessa kan däcken trilla av och det vill du såklart inte. Bytte du från vinterdäck till sommardäck? Glöm då inte att rengöra vinterdäcken innan du ställer bort dem för säsongen, vanligt diskmedel blir perfekt och var försiktig med att använda högtrycksspruta då vattenstrålen är väldigt hård och kan skada däcken i onödan.