BMW-fabrik i USAUtvecklingen går snabbt när det gäller olika typer av säkerhetslösningar. Snart kanske vi kommer att få se självkörande bilar på de svenska vägarna. Men hur ser det ut när det gäller andra fordon? Kan man t.ex. tänka sig självkörande motorcyklar?

Tidningarna och nyhetssajterna är fulla med nyheter om självkörande bilar. Det rör sig dels om helt självkörande fordon, men också om olika funktioner som ska göra körningen säkrare. Det kan handla om farthållare som saktar in när framförvarande fordon kommer för nära, eller om en funktion för automatisk fickparkering.

Just fickparkering är kanske inget som man som motorcyklist har några större problem med. Många av de funktioner som utvecklas för att möjliggöra självkörande bilar, eller bilar som åtminstone kan köra själva i vissa situationer, kan även användas till andra fordon. Så kommer vi att få se självkörande motorcyklar?

Motorrad VISION NEXT 100

Man ska inte dra för långtgående slutsatser av tillverkares konceptfordon – att de är fantasifulla ligger liksom i deras natur. Men det är ändå värt att notera att BMW nu presenterar en koncepthoj, Motorrad VISION NEXT 100, som ska vara så säker att ingen hjälm behövs. Den har heller ingen vindruta, och inte heller någon kontrollpanel. Föraren ska bära ett par speciella glasögon, som visar information om hastighet, varvtal m.m. och även skyddar mot fartvinden. Motorcykeln är inte helt självkörande, men genom en stor mängd sensorer ska den vara så säker att det blir nästan omöjligt att välta eller krocka. I videon nedan utlovar en av BMW:s designer en analog upplevelse, samtidigt som det ska vara möjligt att tänja på gränserna. Framför allt riktar man in sig på nybörjare, som ska få en säker körupplevelse när de är färska i sadeln.

Mer om motorcykeln finns att läsa hos Ny Teknik. Det ska bli intressant att se hur lika framtida modeller från BMW blir den här koncepthojen. Vilka funktioner kommer att finnas på vanliga hojar, och vilka kommer man att skrota?

Klarar självkörande bilar motorcyklar?

När vi ändå är inne på ämnet självkörande fordon vill vi hojfjollor höja ett varningens finger för självkörande bilar. Det verkar nämligen inte som exempelvis Tesla har tagit med motorcyklister i beräkningen när de testat sina system. I Norge skedde nyligen en olycka där en motorcyklist blev påkörd bakifrån av en Tesla som hade autopiloten inkopplad. MC-organisationer i flera länder har nu krävt att endast bilar vars självkörningsfunktioner har testats på motorcyklar ska tillåtas på allmän väg.

Många skulle nog säga att en stor del av charmen med att köra motorcykel är just att känna att man har kontroll över en kraftfull maskin. Därför är det inte omöjligt att även om självkörande bilar kommer att dominera i framtiden så kommer de flesta motorcyklar fortfarande att ha manuell styrning till övervägande del. Däremot hoppas vi att de smarta systemen kommer att göra åkandet säkrare, kanske genom att motorcyklar utrustas med sändare som skickar ut en varningssignal till bilar som kommer för nära.